Hållbarhet, helhet & miljö

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Hållbarhet, helhet och miljö.

Yatra Yogaresor genomsyras av helhetstänk.

Skapandet av våra resor är en process som får ta den tid det behöver. Vi reflekterar fortlöpande över våra egna värdegrunder –  i linje med yogans Yamas och Niyamas – och huruvida varje resa får plats inom dessa.

Resan behöver vara hållbar kulturellt, för miljön och hälsan (lärare och deltagare). Dessutom ska de få plats där vi är i livet just nu, samspela med familj och community. Vi vill också alltid känna att vi ger tillbaka till platserna och människorna där vi reser.

Kulturen

Vi reflekterar hur vi kan smälta in i och stödja den lokala kulturen. Det kan handla om att respektera religösa regler i templen och klä oss respektfullt i byar på Bali. Vara vänliga, ge tillbaka och lämna kvar leenden och ren natur efter oss.

Vi vill supporta den lokala kulturen och traditionerna. I stort och litet. Exempel på Sicilien är att gå på traditionell olivoljeprovning, få pizzan bakad direkt ur odlarens och mjölnarens händer, och att våra kockar även odlat maten själva eller är i direkt kontakt med odlarna. Lita på att detta känns, i smaken och i själen.

Ge tillbaka

Vi ser oss alltid om efter projekt att stödja på de platser vi rör oss. Dels med vilka vi jobbar, men också med rena ekonomiska donationer.

Vi stödjer varje år projekt för plastsanering, koralluppbyggande och barnhem på Bali. Innan har vi även donerat till klimat-flyktingar och en skola på Bali.

Läs mer om hur vi planterar träd nedan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space][vc_single_image image=”4060″ img_size=”large” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Miljön

Vi försöker tänka på miljön genom alla led. Det handlar om att servera vegetarisk, ekologisk, närproducerad (och förstås god och hälsosam) mat, som vi märkt ger ringar på vattnet.

Vi tipsar våra deltagare om hur det går att resa miljövänligt, även på plats. Det kan vara att handla med tygpåse, eller att helt undvika plastvattenflaskor på Bali genom att se till att det alltid går att fylla på en metallflaska eller dyl där vi bor.

Vi bor på flera hotell där det går att återvinna sopor, som har kompost och som har ett miljötänk rakt genom. Våra egna kockar tänker som vi och våra samarbetspartners jobbar med miljön.

Klimatet

Detta är en svår fråga, som vi med jämna mellanrum begrundar, och söker kunskap kring.

Tillsvidare fortsätter vi med våra resor till Bali och Sicilien, dit vi och flertalet av resenärerna flyger. Vi ser värdet i att komma till dessa två platser, göra yoga i en annan kultur och ett annat kontext. Vad det gör för välmåendet, hälsan, inre glädjen och livskvalitén, långsiktigt. *skriv ett mail om du vill veta mer hur vi resonerar.

2018 planterade vi närmre 1000 träd. Ett fullvuxet träd binder i snitt 5 ton koldioxid. I skrivande stund är vi på gång med att även köpa urskog åt Yatra med fullvuxna träd.

Vi miljö-kompenserar oss och alla deltagare genom att plantera 10 träd i Vi-skogen. Detta är det mest effektiva och ekonomiska sättet att binda kol vi hittat. Det sker på mark som mer eller mindre blivit öken och de jobbar dessutom med ecoforestry vilket ökar på fördelarna för klimatet.

Att servera och inspirera till vegetarisk mat (matsektorn har större inverkan på klimatet än hela transportsektorn), plastbantning med mera är andra sätt vi långsiktigt jobbar för klimatet.

Om vi går plus eller minus för jordens klimat långsiktigt är svårt att veta (vi läser på). Vad vi tror oss veta är att vi går plus för välmåendet och hälsan hos de som reser med oss och de vi jobbar med.

Den som reser miljövänligt får 500 kr rabatt/resväg på yogaresans kostnad. Vi tipsar om hur man kan göra. Både vi och deltagare planerar att ta tåget till Sicilien under 2019. Vi tittar hela tiden efter resmål som det går att resa miljövänligt till. (Tipsa oss gärna om platser!)

2019 har vi även retreats i Norge och Sverige för klimatets skull.

Läs mer om vår samarbetspartner Vi-skogens viktiga arbete genom att klicka här

Bilden högst upp på sidan: På fotot: Jane Atieno Omulo, Kenya. Fotograf: Elin Larsson.

Bilden nedan: Fotograf: Bibbie Friman Awakening Photography[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space][vc_single_image image=”3842″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][/vc_column][/vc_row]